Categories
Tipy a triky

Keď ide o prípravu chutnej kávy, v prvom rade sa hodnotí kvalita zŕn, hovorí sa o ich pôvode, rozoberá sa spôsob prípravy a iné. Pritom sa však zabúda na to, že 99% tohto milovaného tmavého nápoja je voda. Nie je teda vôbec jedno, odkiaľ čerpáte túto ingredienciu, a argument, že varením sa úplne zneutralizuje, nie je pri príprave kávy úplne relevantný.

Tajomstvo tkvie v odstranení minerálov, chlóru, tvrdosti a usadenín, ktoré sa nachádzajú vo väčšine mestských vodovov.

Za následok to môže mať zhoršenú kvalitu vašich jedál a nápojov.

Medzi najškodlivejšie prvy vody patrí chlór. Ten sa ľahko spája s organickými látkami a vytvára vedľajšie produkty, ktoré v nápojoch môžu zanechať „zemitú“ alebo „plesnivú“ príchuť.

Tým, že chlór oxiduje aromatické látky a oleje zvyšuje kyslosť čo môže mať za následok zmenu chute a vône kávy.

Navyše, vysoká tvrdosť môže viesť k extrahovaniu nadmerného množstva oleja, čo zanecháva na povrchu kávy olejovú škvrnu.

Vyhnúť sa tomu ale môžete pomerne jednoducho pomôcou filtračnej kanvice.

Takto filtrovaná voda, z ktorej filtračný proces odstráni väčšinu už spomínaných škodlivých prvkov má však aj ďalší benefit. A tým je, že vaš rodinný miláčik „kávovar“ (a nádobka s vodou) už nebude mať stopy po vodnom kameni.

Kategórie